Vacatures
menu
07.03.2024
Actualiteitenseminar leerlingenvervoer 2024
07.03.2024

Actualiteitenseminar leerlingenvervoer 2024

Op donderdag 7 maart 2024 nodigen wij jou uit voor een inspirerende dag vol inspiratie en kennisdeling bij De Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch. Stap binnen in een wereld van het leerlingenvervoer, en laat je verrassen door diverse inspirerende sessies.

Programma highlights:

  • Inspirerende sprekers
  • Netwerklunch
  • Interactieve paneldiscussie

De Verkadefabriek is voor alle soorten vervoer bereikbaar. Kijk hier hoe jij de Verkadefabriek het beste kan bereiken.

Mis het niet en meld je vandaag nog aan. Wij kijken ernaar uit om deze inspirerende 15e editie met jou te delen!

De presentaties van het Actualiteitenseminar 2023 vind je hier op onze website. Handig om nog eens na te lezen of te delen met collega’s.

Volg ons of schrijf je in om niets te missen.

planning

09.00 - 09.30 Inloop
09.30 - 09.45 Welkomstwoord en inleiding dag
09.45 - 10.30 Sessie 1: Jan van der Zwan - Het Breinbureau

Na zijn studie ontwikkelingspsychologie heeft Jan als sociotherapeut in de kinderpsychiatrie gewerkt. Vervolgens is hij als psycholoog verbonden geweest aan Yulius, het RIAGG en een kindertehuis. Daarna heeft hij gewerkt als locatiemanager bij een kinderdagverblijf voor kinderen met gedrags- en/of ontwikkelingsproblemen. Ook is hij een aantal jaren werkzaam geweest als onderwijsadviseur. Momenteel is Jan, naast zijn werkzaamheden voor het Breinbureau, verbonden aan de Haagse Hogeschool als docent bij de opleiding Pedagogiek.

10.30 - 11.00 Sessie 2: Invloed van scholen op de zelfredzaamheid

Aangepast vervoer is een gemakkelijke manier om op school te komen, maar als een leerling klaar is met school dan is diegene niet altijd klaar om op eigen benen te staan. Ook scholen hebben het thema zelfredzaamheid vaker op de agenda staan. We worden meegenomen in het verhaal van een school die toelicht op welke manier zij dit aanpakken.

Met medewerking van Marjon Hubers (De Cambier, Tiel) en Theodoor Flach (Leo Kanner, Leiden)

11.00-11.30 (Netwerk)pauze
11.30 - 12.00 Sessie 3: Het kind centraal en de hardheidsclausule Jeroen Peters

De verordening leerlingenvervoer kent verplicht een hardheidsclausule, deze kan worden gebruikt om maatwerk voor specifieke situaties te gebruiken, maar wanneer gebruik je de hardheidsclausule?  Aan de hand van praktijksituaties en jurisprudentie zal worden ingegaan op het gebruik van de hardheidsclausule. Ook zal worden ingegaan op wat de nieuwe verordening leerlingenvervoer hierover zegt en welke mogelijkheden er zijn om de verordening op dit onderdeel aan te passen.

12.00 - 12.30 Sessie 4: Leerlingenvervoer in de Achteruitkijkspiegel: Verhalen van Vroeger, Lessen voor Nu. Erika Damen & Sjors Bes - Forseti

Sinds jaar en dag zorgt het leerlingenvervoer voor alle kinderen en jongeren voor toegang tot passend onderwijs. Dit jaar ondersteunt Forseti al 20 jaar verschillende partijen op het gebied van leerlingenvervoer. Een goede reden om eens stil te staan bij de impact die het leerlingenvervoer al die jaren op de leerlingen heeft gehad, en wat het voor de rest van hun leven heeft betekend. We halen samen met een aantal (oud-)leerlingen herinneringen op én we kijken vooruit. Wat zijn de ervaringen van de leerlingen uit het verleden? Wat heeft het leerlingenvervoer hen gebracht, en hoe hebben ze hun zelfredzaamheid vergroot? En wat kunnen we daarvan leren voor de toekomst?

12.30 - 13.45 Netwerklunch

Mobiliteitsmarkt met o.a.

  • Arriva – Voor Elkaar Pas
  • Virtual OV
  • Nabogo
  • VDVN
13.45 - 14.15 Sessie 5: Het Leerlingen- en Jeugdhulpvervoer ABC Yvonne Botterhuis - ABC Advies en Training

ABC is opgericht door Yvonne Botterhuis. Tot de uitbraak van de Covid-19 pandemie verzorgde zij in het hele land klassikale trainingen. Door haar inlevingsvermogen, langdurige praktijkervaring en brede interesse wist zij de deelnemers volop te boeien en enthousiasmeren. Zelfs chauffeurs die met een negatieve houding aan de trainingen begonnen, gaven na afloop aan dat het niet alleen erg leerzaam was, maar ook leuk om te volgen. Yvonne vindt dat iedereen, ongeacht zijn of haar eventuele verstandelijke of lichamelijke beperking, recht heeft op een veilige taxirit. Dat blijkt in de praktijk helaas niet altijd zo te zijn.

14.15 - 14.45 Sessie 6: Is het tijd voor een nieuwe verordening? Wytze Schouten - Forseti & Lien Riesthuis - Gemeente Diemen

Volgens planning komt de VNG een dezer dagen met een nieuwe versie van de modelverordening. We kijken naar wat er veranderd is en wat de meerwaarde is ten opzichte van de versie uit 2020. En we laten je ook twee alternatieven zien:

1. Eerst nemen we je mee naar gemeente Diemen, waar Lien Riesthuis (beleidsmedewerker Jeugd) in het afgelopen jaar tot het besluit kwam om de cruciale artikelen uit hun verordening (wie heeft wanneer recht op wat?) van de grond af aan opnieuw op te bouwen. Hoe kwam Diemen tot deze keuze en wat heeft het gebracht?

2. Van het tweede alternatief lichten we alleen nog een tipje van de sluier op. In april publiceren we ons whitepaper ‘Naar een samenredzame verordening,’ die onze visie schetst hoe een verordening ambitieuzer kan zijn op verschillende punten: de gezondheid van de leerling, de inzet van ouders, de kwaliteit van het taxivervoer en de toegankelijkheid van de verordening zelf.

14.45-15.30 Paneldiscussie actualiteiten leerlingenvervoer Diverse
15.30-15.45 Afronding van de dag
Meld je hier aan!
scroll